Ga verder naar de inhoud

Veelgestelde vragen tijdens de livestream

Zorgeloos van thuis uit kijken. Hoe bereid je je voor? Welke apparatuur heb je nodig? Hier vind je een antwoord op al je vragen!

Hoe bereid ik me voor op een livestream?

Enkele tips

 • Zorg voor verduisterde ruimte (dat komt de kwaliteit van het beeld ten goede) en voorzie sfeerverlichting.
 • Zorg voor een stabiele internetverbinding. Gebruik bij voorkeur een vaste internetkabel die je aansluit op je computer.
 • Versterk het geluid via externe luidsprekers voor een optimale beleving. Kijk je alleen? Een hoofdtelefoon kan je het gevoel geven dat het geluid van overal komt alsof je zelf in de zaal zit.
 • Voorzie een beeldscherm van voldoende grootte en kwaliteit, een beamer of verbind je computer met de televisie.
 • Van thuis uit meedoen is toegelaten. Zet alvast een drankje klaar om de stembanden (bij) te smeren.
 • Open de livestream een kwartiertje voordat de voorstelling start. Dit geeft je de tijd om nog even alles te controleren. Doorgaans starten we de livestream 15 min voor de voorstelling begint. Zo zie je ook het live publiek plaatsnemen in de zaal.

Welke apparatuur heb ik nodig?

De livestream bekijk je via een internetverbinding, een toestel met geluidskaart of geluidsboxen vanop een internetbrowser.

 • internetverbinding: we raden je aan om met een vaste internetkabel te kijken en niet via WiFi. Zo heb je de meeste garantie op een kwaliteitsvol beeld en geluid van de livestream.
 • toestel: Als je met een vaste internetkabel werkt, kijk je idealiter met een laptop, computer of Smart TV. Uiteraard kan je ook via WiFi te kijken op je smartphone of tablet. Heb je een gewone TV en wil je daarop de livestream bekijken? Check dan hier hoe je dat doet. [link naar item over TV & casten]
 • luidsprekers: voor een optimale beleving is het aangewezen om het geluid van je laptop, computer, smartphone te versterken met luidsprekers.
 • internetbrowser: je kan eender welke browser gebruiken Firefox, Google Chrome, Edge en Safari. Internet Explorer wordt vervangen door Microsoft Edge en gebruik je best niet meer.

Kan ik de livestream uitgesteld bekijken, pauzeren of herbekijken?

Neen, uitgesteld kijken is niet mogelijk. Momenteel kan je de livestreams enkel bekijken op het moment van uitzending. Net zoals het live publiek op tijd aan de zaal is, zit je ook best op tijd klaar aan je scherm. Vanaf ongeveer 15 min voor de voorstelling begint zal de livestream starten. Zo zie je ook het live publiek toekomen in de zaal en kan jij je ook gezellig installeren.

Waar koop ik mijn ticket voor de livestream?

Een ticket kan je kopen via de knop ‘bestel tickets’ op de pagina van de livestream. Via deze knop kom je terecht bij het cultuurhuis waar de voorstelling plaatsvindt. Na aankoop van een ticket krijg je per e-mail (één dag voor de livestream) de toegangscode voor de livestream.

Hoe kan ik de stream bekijken op mijn televisiescherm?

Deze methode van streamen naar je tv wordt ook wel “screen mirroring” genoemd, of het spiegelen van je scherm naar de tv. Je gaat wat je op het scherm van je smartphone, tablet of computer ziet, verzenden naar je televisie, zodat het ook daar te zien is.

Er zijn veel verschillende manieren om je computer aan te sluiten op je TV

 • met een kabel (VGA of HDMI) aansluiten

Het enige wat je nodig hebt is een kabel die je computer verbindt met de tv. Meer over weten.

 • draadloos aansluiten met Chromecast of Apple Tv

Om inhoud draadloos te streamen naar je televisie, zijn er tal van manieren of oplossingen in de markt. Zij maken elk gebruik van verschillende apparaten en software om de inhoud op je tv te krijgen.

Lees meer over Chromecast via het helpcenter van Google: https://support.google.com/chr...

De livestream start niet op.

Soms gaat de livestreamspeler niet automatisch over in de live weergave. Het opnieuw laden van je pagina zal dit verhelpen. Als dit niet werkt probeer je best een andere internetbrowser. Onze voorkeur gaat uit naar Google Chrome of Mozilla Firefox.

Er is beeld maar geen geluid

Staat er bovenaan de videospeler de boodschap ‘click to unmute’? Klik dan op het kruisje naast deze tekst.

Controleer ook de instellingen van je computer en ga na of de luidsprekers juist aangesloten zijn. Test je geluid met deze video op YouTube. Nog geen geluid? Probeer je computer te herstarten of probeer een andere geluidsuitvoer, een hoofdtelefoon of ander luidsprekers.

Mijn beeld hapert, is gestoord of valt uit.

Zoals het woord het zelf zegt, bij een livestream kijk je live. Bijgevolg kan het ook wel eens mislopen. Het grootste risico bij een livestream is dat de internetverbinding het laat afweten. Dit kan gaan van een kleine storing tot een korte of lange onderbreking.

Ga na of de kwaliteit van de videospeler op automatisch staat. Dit kan je nagaan door op het tandwiel onderaan in de videospeler te klikken. Kies voor de optie ‘auto’.

Wat kan je doen? Het risico beperken door vooraf je internetverbinding te controleren en te zorgen voor een vaste internetkabel. Bekijk de andere rubrieken voor meer toelichting.

Controleer je internetverbinding en start opnieuw op.

Als er een onderbreking is geweest, is dit de beste tip die we kunnen geven:

 • laad opnieuw de pagina in je browser (klik in je browser op het icoon om je pagina te vernieuwen);
 • OF: sluit je browser af en klik opnieuw op de link naar de livestream in de mail met het paswoord.

Ik heb geen paswoord ontvangen

Als je een livestreamticket koopt ontvang je 1 dag voordien een e-mail met daarin een link en een paswoord. Vind je deze e-mail niet terug, kijk dan eens bij de spam of ongewenste berichten. Vind je de mail daar niet terug? Contacteer dan het cultuurhuis waar je de tickets kocht. Deze gegevens vind je terug op de pagina van de voorstelling op deze website.

Mijn paswoord werkt niet

Kijk goed na of je hoofdletters en kleine letters gebruikt waar het moet. Check of je Caps lock aanstaat.

Als je een livestreamticket kocht, ontving je in principe een e-mail met daarin een link en een paswoord. Vind je deze e-mail niet terug, kijk dan eens bij de spam of ongewenste berichten. Vind je de mail daar niet terug? Contacteer dan het cultuurhuis waar je de tickets kocht. Deze gegevens vind je terug op de pagina van de voorstelling op deze website.

Ik vind de livestream niet terug

Ben je de weg kwijt? Ga naar www.cultuurstream.be Zoek de voorstelling die je wil bekijken en start de livestream op via de ‘live kijken’ knop. Er wordt je gevraagd om een paswoord in te voeren. Dit paswoord vind je terug in je mailbox. Dat mailtje ontvang je 1 dag voor de livestream.

Wat is livestreamen?

Streaming is een techniek waarbij een audio- of videobestand via het internet direct beluisterd of bekeken kan worden, zonder het eerst te downloaden.
Bij livestreaming gaat het nog een stapje verder: wat je bekijkt of beluistert, vindt op datzelfde moment ook plaats (niet vooraf opgenomen). De kijker of luisteraar maakt op die manier deel uit van het live publiek. Vroeger was dit enkel mogelijk door TV-zenders die via satellietverbinding en TV-toestellen opnames tot in de huiskamer brachten. Nu is livestream mogelijk via ieders internetverbinding, internetbrowser en toestellen als laptops, computers, smartphones, tablets,...

Waar gaat de livestream door?

Op de detailpagina van de livestream kan je terugvinden waar een specifieke voorstelling doorgaat en wordt opgenomen. De livestreams worden opgenomen in verschillende cultuurcentra over heel Vlaanderen en Brussel.

Wie kijkt er nog mee?

Bij de meeste voorstellingen die we livestreamen zit er live publiek in de zaal waar de voorstelling of het concert plaatsvindt. Bij sommige voorstellingen zal er ook publiek meekijken vanuit woonzorgcentra of ziekenhuizen. Zo kunnen mensen die niet meer mobiel genoeg zijn om naar de zaal te gaan toch mee genieten van cultuur. Mensen die een livestreamticket kochten, kunnen de voorstelling van thuis uit mee beleven. Laat je graag even van je horen? Post een bericht in de chat tijdens de livestream.

Hoe neem ik deel aan de chat tijdens de livestream?

Tijdens de livestream voorzien we een chatvenster. Wil je graag reageren? Dat kan anoniem of met je naam. Iedereen die de livestream volgt kan jouw reactie lezen. Je kan ook alle reacties van andere livestreamkijkers lezen. Het chatvenster is puur voor het plezier. Heb je technische problemen? Kijk eerst naar de veelgestelde vragen op deze website of contacteer ons via de contactgegevens die onder de videospeler staan vermeld.

Waar vind ik een beschrijving van de voorstelling terug?

De beschrijving van de voorstelling is terug te vinden op de detailpagina van de livestream. Deze kan je bereiken via de overzichtspagina van de voorstellingen.

Ik heb alles geprobeerd maar het werkt nog steeds niet...

Herstart je computer en probeer opnieuw.

Lukt het nog steeds niet? Stuur dan een mailtje naar onze klantendienst via servicedesk@cultuurconnect.be met een zo compleet mogelijke beschrijving van wat er niet lukt.

Kopie van Cultuurconnect Groezel KLEUR 16 van 60
CULTUURstream

CULTUURstream geeft je cultuurhuis de kans om voorstellingen te livestreamen of in te tekenen op livestreams van andere cultuurhuizen.